2022. március 7., hétfő

kvóta néger

Ezt a kifejezést már nem is tudom,hogy hol olvastam. Arra utal,hogy az utóbbi 5-10 évben markánsan megugrott a filmes szakmában, hogy valaki csak azért kap meg egy szerepet, mert színesbőrű, mert nem hetero, mert nő. Sőt az adaptációkban(pl Dűne) megváltoztatják egy-egy karakter nemét,hogy több női szereplő legyen a sztoriban. 
A 90-es években minden filmbe kellett egy fekete,ha csak öt percre is,hogy meglegyen a "kvóta" most ugyanezt játszák minden mással. 

Aztán most új szintre lépett a szélsőséges hülyeség. Mostanában már az is baj, ha egy fekete, kínai,japán, zsidó, nem hetero (egyelőre ezekről olvastam híreket) karaktert nem a megfelelő rasszba tartozó, vagy származasú vagy szexuális beállítottságú szinész játszana el. De! És ez a De hangsúlyos, az nem próbléma, ha Viktória királynőt vagy a kis habelányt, nem fehér ember játsza, mert hát "de miért számít a bőrszín?" 

Most akkor vagy-vagy, vagy legyen fontos a származás meg a szexuális irányultság, vagy ne. 

Mellesleg a nem hetero színészek is baromságnak tartják azt,hogy ők ne játszhatnának el hetero hős szerelmest (és mint tudjuk az irodalom, amikből a filmek többsége készül még mindig inkább hetero szerelmekkel van tele)

A problémám nem azzal van,hogy egyre több nem fehér és nem hetero, illetve nő kap teret a filmvásznon, hanem azzal, amikor valakit csak azért válogatnak be egy szerepre, mert nem hetero, nem fehér, esetleg nő. Én nőként biztos sértésnek érezném,ha azért kapnék meg egy állást,mert puncim van vagy mert a nagyszüleim holokauszt túlélők voltak, vagy mert keleteurópai vagyok, és nem azért,mert tehetséges vagyok. 

Nincsenek megjegyzések: